Balkonger

Balkongerna är en del av huskropparnas yttre utformning. Av det och flera skäl ligger därför en stor del av ansvaret på underhåll med mera på bostadsrättsföreningen. Av detta följer de regler för inglasning, markiser och vind/insynsskydd nedan.

Extra golv. Om medlem önskar lägga ett golv ovanpå betongen så är det tillåtet men bara under tiden april – oktober. Övrig tid på året skall det extra golvet tas bort och balkonggolvet rengöras. Balkongen ges då möjlighet att lufta och torka. Denna regel gäller INTE den del av balkongen som eventuellt är inglasad.

Snöröjning på balkonger. Det är medlemmarnas skyldighet (står i föreningens stadgar) att tillse att balkongerna borstas så inte snö blir liggande under längre tid. Om vattenskada inträffar och det kan konstateras att det beror på snö som legat/ligger på balkongen kan medlemmen bli ansvarig för de kostnader som uppkommer för åtgärdande av skadan. Observera dock att kontroll måste göras att det inte finns personer som står nedanför din balkong innan snöröjningen påbörjas.

Inglasning av balkong. Föreningen fick i september 2012 byggnadslov för inglasning av vissa balkonger. Inglasning kunde göras fram till augusti 2017 därefter måste nytt byggnadslov sökas. Det åligger medlemmen att följa föreningens anvisningar för inglasning och att teckna avtal med föreningen och inglasningsfirman (Lumon) angående inglasning. Medlem som avser att glasa in sin balkong ska således innan inglasning beställs underteckna ”AVTAL OM INGLASNING” i tre exemplar och överlämna till styrelsen.

I de fall lägenhetens balkong är inglasad ska, vid överlåtelse, medlemmen i köpekontraktet införa följande paragraf: Säljaren har informerat köpare att säljare har ingått avtal med föreningen ang. balkonginglasning, AVTAL OM BALKONGINGLASING (Bilaga xx) . Köparen förklarar sig införstådd med villkoren i nämnda avtal och övertar genom undertecknande av detta köpeavtal de skyldigheter och rättigheter som regleras enligt nämnda avtal.

Förvaring på balkonger. Det är tillåtet att ha låda eller liknande för tillfällig förvaring på balkongen, dock får det som förvaras där inte vara högre än det rastrerade delen av räcket (c:a 80 cm). Exempelvis innebär det att det går bra att ha en ”dynlåda” på balkongen.

Blomlådor. Blomlådor som hängs på balkongens räcken skall av säkerhetsskäl alltid hänga på insidan av räcket (mot huskroppen).

Kolgrillning. Är av brandrisk och sanitära skäl inte tillåtet däremot kan el- eller gasolgrill användas.

Senast uppdaterad 2025-03-04 av Anders Fors.