Inomhustemperatur

I Brf Bergaliden finns flera lägenheter som av sol och hög utomhustemperatur kan bli mycket varma. Här redovisas styrelsens syn på ansvar och åtgärder, samt rekommendationer till br-innehavare för att hålla ner värmen. Längst ner på sidan redovisas styrelsens beslut rörande installation av fast luftkonditioneringssystem.

Styrelsens ansvar

Folkhälsomyndigheten har utfärdat rekommendationer om inomhusklimat. Generellt gäller att styrelsen har ett ansvar att ”kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga att olägenhet för människors hälsa uppstår”. Sådan olägenhet bedöms uppstå om temperaturen inomhus på sommaren varaktigt överstiger 26° och kortvarigt överstiger 28°. Ovanstående gäller inte vid extrema väderförhållanden.

”Kontroll av verksamheten” innebär bland annat:

  • funktionskontroll av värmesystemet,
  • kontrollmätning av inomhustemperaturen,
  • nyttjanderättshavarens upplevelse av inomhusklimatet,
  • rutiner för hantering av klagomål.

För Brf Bergaliden gäller att vi vid klagomål med utgångspunkt från giltig OVK bör kontrollera att ventilationssystemet är intakt. (Fläkten går OK, filter är bytta och att ventilationsvägar inte är igensatta.) Vi bör sätta in temperaturgivare för att följa upp temperaturutvecklingen. Samtidigt bör vi kontrollera att innehavaren följt våra rekommendationer (enligt nedan) för att hålla ner värmen.

Styrelsen anser inte att den har något ansvar utöver ovanstående (som att t.ex sänka lägenheters värme genom att installera gemensamma kylaggregat, byta fönster eller sätta upp markiser).

Rekommendationer för att hålla ner värmen i lägenheter under heta somrar

Hög värme i lägenheterna kommer från hög utomhustemperatur och solinstrålning.

Luftcirkulation

Ventilationssystemet

Vårt ventilationssystem är ett så kallat frånluftsystem. Från fläkten i köket styrs en fläkt i förrådet som suger in luft i lägenheten genom öppningar bakom och genom elementen och som släpper ut luften från förrådet genom en kanal upp till yttertaken. Man bör se till att filtren i elementen är rena och kolla att fläkten fungerar. Det finns ett läge på fläkten som ökar luftflödet (märkt med en lite större fläkt än standardläget). Detta bör användas när temperaturen ute är lägre än den inne i lägenheten.

Vädring

Genom att på lämpligt sätt öppna vädringsfönster, vanliga fönster och eller balkongdörrar skall man se till att varm luft i lägenheten ersätts av svalare utomhusluft.

Fläktar

Det finns fläktar på marknaden som hjälper till att cirkulera inneluften så att viss avsvalningseffekt uppnås.

Solskydd

Persienner, gardiner, jalusier skall dras ner/för för att hindra den direkta solstrålningen att värma lägenheten. Har man markis bör den också användas för att hjälpa till att hålla solstrålningen borta. Det finns även solskyddsfilm att sätta på fönstrens utsida så att solstrålarna reflekteras.

Luftkonditionering

På marknaden finns mindre portabla luftkonditioneringsapparater (AC). Dessa kyler effektivt ett rum. De kräver att man t.ex använder ett vädringsfönster för att blåsa ut varmluften. I processen bildas vatten som samlas upp i ett kärl i apparaten.

Att installera central luftkonditionering för hela föreningen är en mångmiljonaffär och skall i så fall kombineras med stora förändringar i vårt värmesystem. Detta är inte aktuellt.

Styrelsebeslut 2023-03-21 rörande fast luftkonditioneringssystem

Styrelsen har, efter noggrant övervägande och konsultation med sakkunniga, beslutat att inte tillåta ingrepp i ytterväggar, bärande konstruktioner samt balkonggolv. Riskerna med denna typ av installationer är för stora. Det skulle innebära risker för vattenskador i ytskikt och mellanväggar samt frostsprängningar i balkonggolv. Skador som uppstår av inträngande vatten i mellanväggar och balkongfundament ersätts inte av försäkringsbolaget.

Härutöver finns det risk att grannar kan störas, detta kan inte uteslutas vad gäller ljudnivå och vibrationer.

Senast uppdaterad 2025-05-21 av Anders Fors.