Föreningens stadgar

Stadgarna uppdaterades senast den 16 maj 2024. För att se föreningens stadgar klicka på filen nedan.

Fil Typ Storlek
240516_Föreningens stadgar.pdf PDF-fil 844.25 kB

Föreningens regler

Trapphus och källarutrymmen

Det åligger alla medlemmarna att gemensamt hålla snyggt och rent i trapphus och andra allmänna utrymmen. Förvar av cyklar får vintertid (oktober-mars) ske i de allmänna källarutrymmena (endast i markerade utrymmen). Utöver cyklar kan och får också barnvagnar (som används) förvaras i samma utrymme. Andra personliga tillhörigheter ska förvaras i det egna förrådet eller i lägenheten. Egna tillhörigheter får således inte förvaras i trapphusen.

Cykelförråd
Cyklar som förvaras i cykelförråden ska vara i brukbart skick och placeras så att de inte hindrar tillgängligheten till övriga cyklar. Styrelsen äger rätt att rensa bort cyklar som inte uppfyller ovanstående krav.

Störande ljud
Efter kl. 23.00 ska medlemmarna tillse att grannar inte blir störda av hög musik eller annat oljud.

Hemsida
Det åligger samtliga medlemmar att hålla sig informerade om meddelanden som publiceras på föreningens hemsida samt att hålla kontaktuppgifter aktuella.

Parkering
Föreningen har 52 parkeringsplatser med tillhörande eluttag för motorvärmare. Till varje bostadsrättslägenhet hör rätten att hyra en parkeringsplats med tillträde senast tre månader efter förfrågan. För närvarande är avgiften på 600 kr (750 kr för plats med laddstolpe) per månad och plats. Föreningen har rätt att fördela och omfördela parkeringsplatser samt administrerar en kölista med önskemål om fler parkeringsplatser. Förfrågan om parkeringsplats sker till anders.forss99@gmail.com. En förteckning över vem som står på vilken parkeringsplats finns under rubriken Fastigheterna/Parkeringsplatser på föreningens hemsida.

Förfarande när medlem(-ar) från en bostadsrättslägenhet har flera platser
Om alla parkeringsplatser är uthyrda och en ny förfrågan om parkeringsplats inkommer från en medlem i en lägenhet som tidigare inte har en plats gäller följande:

  • Den medlem som har mer än en parkeringsplats och som fick sin andra plats sist av de som har fler parkeringsplatser går miste om den andra platsen (observera att uppsägningstiden enligt kontraktet är tre månader). Den princip styrelsen använder är alltså sist in först ut.

Parkeringsplats vid försäljning av lägenhet
Aktuell parkeringsplats ingår EJ vid lägenhetsförsäljning. Som säljare kan du således inte peka ut din parkeringsplats och utlova att köparen kommer att få exakt samma plats. Som ny medlem har man dock rätt att få en parkeringsplats senast inom tre månader efter att förfrågan inkommit till styrelsen. Styrelsen strävar efter att fördela parkeringsplatserna så att alla får så kort avstånd som möjligt mellan parkeringsplats och entré.

Besöksparkering
Från den 15 maj 2018 har föreningen två parkeringsplatser avsedda för gäster till medlemmarna samt besök från våra leverantörer. För att få nyttja besöksparkeringarna gäller följande:

  • Bokning av besöksplats görs på föreningens hemsida under Medlemsinfo / Bokning av besöksplats. Där framgår bland annat regler för hur länge man får boka en plats.
  • Det är alltså inte tillåtet för medlem att ställa egen bil eller tjänstebil på en besöksplats, de är endast till för gäster.
  • När/om du som medlem upplever missbruk av besöksparkeringarna, till exempel när du bokat en plats och annan bil står på platsen, skall du själv kontakta den som felparkerat alternativt sätta en lapp på bilrutan med lämpligt meddelande.

Regler för bokning av besöksparkering
Som en service till medlemmarna har styrelsen iordningställt två parkeringsplatser som besöksparkeringar, avsedda för besökares personbilar (ej boendes fordon). Platserna har nummer 0 (finns vid Bergaliden 13) och nummer 31 (finns vid Bergaliden 7).

För att så många medlemmar som möjligt skall ha möjlighet att utnyttja besöksparkeringarna har styrelsen beslutat om hur länge man får boka platserna. Följande regler gäller:

  • maximalt tillåten tid för en bokning på en vardag är 10 timmar
  • maximalt tillåten bokad sammanhängande tid under helger (lördag, söndag och röd dag) är 36 timmar.

Boka inte längre tid än nödvändigt, tänk på att andra medlemmar också kan behöva utnyttja besöksplatserna.

Bokad plats som står oanvänd under mer än 1 timme ska bokas av via bokningssystemet.

Grillning på balkonger och uteplatser
Kolgrillning är av brandrisk och sanitära skäl inte tillåtet däremot kan el- eller gasolgrill användas.

Markiser

Uppsättning av markiser över balkong och fönster (s k terassmarkis respektive fönstermarkis) är tillåten på väggar med träfasad. Varje medlem är själv ansvarig för underhållet av lägenhetens markiser och även för reparation av eventuella skador på husets fasad. Detta gäller även om markiser fanns sedan tidigare ägare. Installation måste ske på fackmannamässigt sätt.

Markisers väv måste vara av färgen NCS S 2000-N vilket är samma kulör som undersida tak och skärmtak.

Markisers vikarm bör vara av färgen NCS S 0502-Y, det är samma vita färg som fönsterkarmarna.

Markiser ska avslutas med en rak kant, ej volang.

Vertikalmarkiser

Uppsättning av vertikalmarkiser över balkongfönster är tillåtet. Styrelsen rekommenderar att väven skall vara mörk (svart eller mörkt grå) för att ”smälta in” på bästa sätt. Kassetten som håller väven bör vara vit. Varje medlem är själv ansvarig för underhållet av lägenhetens vertikalmarkiser och även för reparation av eventuella skador på husets fasad.

Föreningens respektive medlemmens ansvar för fasadglas

Kostnad för reparation av fasadglas under fönster (randiga glas) på balkonger och uteplatser svarar respektive medlem för medan kostnader för reparationer av glas på fasaderna utanför balkonger och uteplatser svarar föreningen för.

Rutiner vid inbetalning av månadsavgifter

I vår bostadsrättsförening har vi en gemensam ekonomi för bland annat skötsel, drift, underhåll och finansiering. Varje bostadsrättsinnehavare svarar för en procentuell andel av såväl negativa som positiva utfall. Styrelsen har anlitat SBC för att praktiskt handlägga den löpande ekonomin. Styrelsen bevakar att föreningens intressen tas tillvara på bästa sätt. En viktig faktor är att in- och utbetalningar sker i rätt tid. En försenad inbetalning av månadsavgiften innebär en räntekostnad vilken då belastar övriga bostadsrättsinnehavare.

Styrelsen har uppdragit åt SBC att bevaka inbetalningar och påminna samt i värsta fall driva in ej inbetalda månadsavgifter. Vid försenad inbetalning kommer dröjsmålsränta (f.n. 9%) att debiteras för att inte föreningens medlemmar skall drabbas av extrakostnader i detta sammanhang.

Brandvarnare i lägenheterna

Styrelsen har beslutat att det är varje medlems skyldighet att tillse att de brandvarnare som finns uppsatta i lägenheten fungerar.

Om fel uppstått på brandvarnare skall medlemmen på egen hand se till att ersätta den med en ny.

Förfarande vid borttappad nyckel

För att upprätthålla bästa möjliga tillträdesskydd till våra fastigheter gäller följande när nyckel till lägenhet förkommit.

Om det kan misstänkas att en borttappad nyckel kan spåras till Brf Bergaliden skall detta snarast anmälas till föreningens nyckelansvarige. Låskolven i aktuell lägenhets ytterentré skall då bytas (föreningen har en reservkolv). Tillträde till den aktuella entrén sker tills vidare genom portkod.

Låskolven i aktuell lägenhet byts enligt lägenhetsinnehavaren beslut.

Råsunda Lås genomför låskolvbyten. Dessa bekostas av lägenhetsinnehavaren (täcks oftast till del av försäkring).

Ytan mellan Bergaliden 5 och Bergaliden 7
Styrelsen har beslutat att ytan mellan Bergaliden 5 och 7 inte får användas som parkeringsplats för motorfordon. Skälen till beslutet är flera:

  • Det finns småbarn i fastigheterna som skall kunna röra sig på ytan utan risk
  • Hänsyn till de medlemmar som bor i anslutning till ytan
  • Fordon som ambulanser och servicebilar med flera måste tillfälligt kunna använda ytan för att kunna utföra sina jobb

Undantag från ovan regel är att det är tillåtet att tillfälligt utnyttja ytan i samband med av- och pålastning, t ex vid flyttning.

Ombyggnation i lägenhet
Medlem som planerar att bygga om sin lägenhet skall, innan ombyggnation påbörjas, meddela styrelsen sina planer. Detta gäller endast om det handlar om rivning/flytt av vägg och/eller om ledningar (el, vatten, ventilationsrör, ventiler eller avlopp) påverkas. Således behöver inte styrelsen meddelas vid t ex ommålning, tapetsering, slipning av parkettgolv och liknande.

Vid större ombyggnation skall de önskade ändringarna beskrivas i dokument som innehåller detaljer om förändringen (t ex vilken vägg som avses). Styrelsen kommer i det här fallet att bedöma om ändringen är möjlig att genomföra eller inte.

Soprum och sophantering
Det är varje medlems skyldighet att endast slänga de typer av sopor som finns angivna på väggarna ovanför respektive sopkärl i soprummen. Ställs andra typer av sopor i soprummen kan föreningen drabbas av extra kostnader.

Korttidsuthyrning av lägenhet

Föreningen betraktar korttidsuthyrning av bostadsrättslägenhet exempelvis via Airbnb som andrahandsuthyrning, enligt $48 i föreningens stadgar.

Regler för hur toaletter får användas

Vår förening är ansluten till det kommunala avloppssystemet via pumpgropar. Det som spolas ner i toaletterna hamnar alltså i dessa pumpgropar varifrån innehållet pumpas till det kommunala avloppssystemet.

OBSERVERA att absolut inget annat än avföring och toalettpapper får spolas ner i toaletterna! Om annat, t ex bindor, tvättlappar och hushållspapper, spolas ner så är det stor risk att pumparna stannar och att vattentillförseln till fastigheten bryts. Detta medför stora kostnader för föreningen då tekniker måste tillkallas.

Regler för balkonger

  • Extra golv. Om medlem önskar lägga ett golv ovanpå betongen så är det tillåtet men bara under tiden april – oktober. Övrig tid på året skall det extra golvet tas bort och balkonggolvet rengöras. Balkongen ges då möjlighet att lufta och torka. Denna regel gäller INTE den del av balkongen som eventuellt är inglasad.
  • Snöröjning på balkonger. Det är medlemmarnas skyldighet (står i föreningens stadgar) att tillse att balkongerna borstas så inte snö blir liggande under längre tid. Om vattenskada inträffar och det kan konstateras att det beror på snö som legat/ligger på balkongen kan medlemmen bli ansvarig för de kostnader som uppkommer för åtgärdande av skadan. Observera dock att kontroll måste göras att det inte finns personer som står nedanför din balkong innan snöröjningen påbörjas.
  • Inglasning av balkong. Föreningen fick i september 2012 byggnadslov för inglasning av vissa balkonger. Inglasning kunde göras fram till augusti 2017 därefter måste nytt byggnadslov sökas. Det åligger medlemmen att följa föreningens anvisningar för inglasning och att teckna avtal med föreningen och inglasningsfirman (Lumon) angående inglasning. Medlem som avser att glasa in sin balkong ska således innan inglasning beställs underteckna ”AVTAL OM INGLASNING” i tre exemplar och överlämna till styrelsen.
  • I de fall lägenhetens balkong är inglasad ska vid överlåtelse medlemmen i köpekontraktet införa följande paragraf: Säljaren har informerat köpare att säljare har ingått avtal med föreningen ang. balkonginglasning, AVTAL OM BALKONGINGLASING (Bilaga xx) . Köparen förklarar sig införstådd med villkoren i nämnda avtal och övertar genom undertecknande av detta köpeavtal de skyldigheter och rättigheter som regleras enligt nämnda avtal.
  • Förvaring på balkonger. Det är tillåtet att ha låda eller liknande för tillfällig förvaring på balkongen, dock får det som förvaras där inte vara högre än det rastrerade delen av räcket (c:a 80 cm). Exempelvis innebär det att det går bra att ha en ”dynlåda” på balkongen.
  • Blomlådor. Blomlådor som hängs på balkongens räcken skall av säkerhetsskäl alltid hänga på insidan av räcket (mot huskroppen).
  • Kolgrillning. Är av brandrisk och sanitära skäl inte tillåtet däremot kan el- eller gasolgrill användas.
Senast uppdaterad 2025-03-12.